Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ρολόι ασυρμάτου και περίοδοι σιγής.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Πριν από μερικούς μήνες είδα φωτογραφίες από τον φίλο Στέλιο SV8BHN, όπου κυρίαρχο θέμα σχεδόν σε όλες ήταν το ρολόι ασυρμάτου. Στο shack πολλά ρολόγια, τυπωμένα μπλουζάκια, ακόμα και στο χέρι είχε ρολόι ασυρμάτου!! Για να είμαι ειλικρινής πέραν της φανταστικής ομορφιάς αυτού του ρολογιού δεν γνώριζα ποιά η χρησιμότητα του. Σε πρώτη φάση ρώτησα τον Στάθη SV5DKL όπου με ενημέρωσε σχετικά και σε δεύτερη πήρα το θάρρος και ζήτησα από τον Στέλιο να μας κάνει μια παρουσίαση, όπως και έγινε, ανταποκρίθηκε αμέσως!!

Ακολουθεί το κείμενο του Στέλιου SV8BHN



Περίοδοι σιγής (Silence period – SP)

Οι κόκκινοι και πράσινοι τομείς στο ρολόι ασυρμάτου σημαίνουν τις περιόδους σιγής.
Οι κόκκινοι τομείς δείχνουν τις  περιόδους σιγής στην τηλεγραφία και είναι από 15 – 18  min και 45 – 48 min κάθε ώρας.
Οι πράσινοι τομείς δείχνουν τις περιόδους σιγής στην τηλεφωνία και είναι από 00 – 03 min  και από 30 – 33 min κάθε ώρας.
Οι περίοδοι σιγής εφαρμόζονταν στις συχνότητες κλήσεως και κινδύνου που ήταν οι 500 ΚΗΖ για την  τηλεγραφία και οι  2182 ΚΗΖ  για την τηλεφωνία.
Δηλ…… όταν ο λεπτοδείκτης πήγαινε στην περίοδο σιγής ανάλογα
τηλεγραφίας η τηλεφωνίας απαγορευόταν να γίνει χρήση της συχνότητας για επικοινωνία ρουτίνας,  επιτρεπόταν μόνο για επικοινωνίες κινδύνου και επείγοντος και στην εκπνοή των περιόδων χρησιμοποιούταν για μετάδοση σημάτων ασφαλείας.
Κάθε περίοδο σιγής στην τηλεγραφία την γράφαμε στο Ημερολόγιο Ασυρμάτου είχε η δεν είχε traffic, αν είχε γράφαμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το σήμα, αν δεν είχε κάτι τότε γράφαμε π.χ  15/18    SP NIL

Οι κόκκινες γραμμές που είναι γύρω γύρω στο ρολόι αυτές είναι ανά 4sec (κόκκινη) και 1 sec (λευκό), είναι 12 Χ 4 sec και 12 Χ 1 sec. Αυτές  βοηθούσαν τον Μαρκόνη να διεγείρει χειροκίνητα τα Auto Alarms των άλλων πλοίων της περιοχής αν δεν ήταν σε ακρόαση ο Μαρκόνης. Δηλ βλέποντας τον  δευτερολεπτοδείκτη πατούσε ο Μαρκόνης το χειριστήριο 4 sec το άφηνε 1 sec και αν επαναλάμβανε το ίδιο 12 φορές διεγειρόταν τα Auto Alarms των πλοίων που ήταν σε τέτοια απόσταση ώστε να έχουν επικοινωνία στους 500 ΚΗΖ.
Αυτό γινόταν και αυτόματα με την συσκευή που λεγόταν Αutomatic Keying Device το γνωστό στους ασυρματιστές με την ονομασία ΑΚD (AKANTE  στα Ελληνικά).
Το Auto Alarm ήταν ένας δέκτης μόνο για τους 500 ΚΗΖ αυτός δέκτης έμπαινε σε λειτουργία κάθε φορά που ο Μαρκόνης έβγαινε από την πόρτα του ασυρμάτου η δεν είχε βάρδια και γινόταν και εγράφη στη ημερολόγιο. Αυτός ο δέκτης διεγείρετο όταν λάμβανε το σήμα από το ΑKD  η το χειροκίνητο που έδινε ο Μαρκόνης. Υπήρχαν 3 Alarms στο πλοίο,ένα στον Ασύρματο ένα στην Γέφυρα και ένα στην καμπίνα του Μαρκόνη.

Υ.Γ
Αν και δεν είμαι καθόλου καλός στη λογοτεχνία πιστεύω κουράζοντας σας να σας έδωσα να καταλαβεται ορισμένα πράγματα γύρω από το ρολόι του Ασυρμάτου.

73
De Stelios/SV8BHN

12 σχόλια:

Costas SV1XV είπε...

Αυτός έχει συλλογή ολόκληρη! Εγώ παλιά είχα ένα τέτοιο ρολόι στο shack αλλά τελικά το εξόρισα στο σαλόνι λόγων ελλείψεως χωρου. Δείτε και φωτογραφία: Radio Romm Clock.

73 DE SV1XV

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΔΡΑΣ,ΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡ,Τ'ΑΛΓΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΞ.....

CW Fun είπε...

Κώστα πολύ ευχαρίστως αν το εξορίσεις και από το σαλόνι σου να το υιοθετήσω στο δικό μου shack!!!!

Ανώνυμε δεν το'πιασα το σχόλιο, κάντο πιο λιανά!!

SV3AQO είπε...

Πολύ ωραίο Στέλιο,
73 και σ' ευχαριστούμε.

Stelios/SV8BHN είπε...

Ανωνυμε εχω και εγω την ιδια απορια με τον CW Fun.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΔΡΑΣ,ΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡ,Τ'ΑΛΓΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΞ.....
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ,ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ:'MAL DU DEPART'.
AR DE SV3GKY

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ....
DE SV3GKY
ΥΓ:ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΑΡΗ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΟ 'AR' ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ .
DE SV3GKY

CW Fun είπε...

Έλα ρε Φάνη και ανησύχησα ότι μας έβριζες!!

Προς ενημέρωση σας, ο SV3GKY μου κόλλησε το μικρόβιο του κώδικα morse!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΚΥΡ-ΜΙΧΑΛΗ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ...
ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΩ , ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΤΑ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΜΟΥ.
73 ΟΜ ΜΙΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Εχω στην αποθήκη ένα AKD από καποιο βαπόρι ξηλωμένο, το ειχα βρει στο σκράπ και το πήρα να το διαλύσω να φτιάξω τιποτα άλλο στο κουτί... αμα εχει κανεις μουσείο και το θέλει 6937144197 Απόστολος SV1EDY. Εχω επισης μια μηχανή που εστελνε από ταινία qtc λιστες καιρο κλπ . Από τον Αμερικάνο στο ελληνικο ξηλωμένη... και αυτή σε οποιον εχει μουσείο με ναυτικά δώρο αν τη θέλει . Υποψη δεν είναι τιποτα μικρα πραγματάκια που πανε με ταχυδρομείο , το AKD ισως αλλα η μορσική μηχανή είναι μεν μικρή αλλα έχει βάρος... 73 DE SV1EDY AR

CW Fun είπε...

Πολύ καλή η προσφορά σου συνάδελφε, εύχομαι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθούν!!