Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ MORSE


Είναι πραγματικά τόσο δύσκολο τελικά;  Ξέρω συναδέλφους που για πολλά χρόνια δεν τολμούσαν να
δοκιμάσουν να μάθουν το κώδικα morse μόνο και μόνο γιατί τους τρομοκρατούσε η ιδέα που θα σχηματίσουν απο τα ντιτ και ντατ που άκουγαν. Έμειναν όμως με αυτήν την εντύπωση διότι ποτέ δεν έκαναν την προσπάθεια να κατανοήσουν αυτόν το απλούστατο κώδικα που ο Μορς σύνθεσε για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνίες. (Θα ακολουθήσει άρθρο για την ιστορία του σύντομα). Για να δούμε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι τελικά το cw και έχει δημιουργήσει τόσους εχθρούς και πόσο εκπληκτικό ώστε να έχει τόσους φίλους παγκόσμια.

Εκμάθηση Μέρος Α: ΛΗΨΗ

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ως γνωστόν. Αν ξεκινήσεις στραβά, ή θα παραμείνεις έτσι ή θα φας πραγματικά πολύ χρόνο για να αλλάξεις και να μάθεις κάτι με τον σωστό τρόπο. Και εξηγώ: Βρέθηκα αρκετές φορές στο shack φίλου νεο-δεινόσαυρου για τις ανάγκες του hobby. Εκεί διαπιστώσαμε ότι ο καθένας θα έπρεπε να έχει το δικό του χειριστήριο καθώς ο συνάδελφος είχε μάθει να χρησιμοποιεί το χειριστήριο ανάποδα από τον συνηθισμένο τρόπο που όλοι ξέρουμε. Δούλευε δηλαδή τις τελείες με τον δείκτη και τις παύλες με τον αντίχειρα με αποτέλεσμα να μου είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσω το δικό του χειριστήριο. Σε ερώτηση μου γιατί δουλεύει "ανάποδα" από το συνηθισμένο μου είπε ότι δεν γνώριζε από την αρχή που μάθαινε ποιος τρόπος είναι ο σωστός και δεν είχε κάποιον να τον συμβουλέψει τότε, όπως το σύνδεσε έτσι δούλεψε και κατ'αυτόν τον τρόπο έκανε την εκμάθηση του.

Παίρνοντας αφορμή από αυτό το περιστατικό θα προσπαθήσω να μεταφέρω τον τρόπο που έμαθα εγώ καθώς και τα λάθη που έκανα ώστε να τα αποφύγουν οι επόμενοι και να γίνει ακόμη πιο εύκολη η εκμάθηση του κώδικα. Σίγουρα ο δικός μου τρόπος δεν είναι ο καλύτερος, αλλά σε μένα προσωπικά απέδωσε καρπούς αρκετά γρήγορα. Μεγάλη βοήθεια είχα από δύο συναδέλφους, τον Φάνη SV3GKY ( ναι ναι ο αόρατος καβαλάρης) και τον Δημήτρη SV1UY ( ναι ναι αυτόν τον φανατικό qrp-er).

Software που χρησιμοποίησα για την λήψη ήταν το cw player. Είναι free και μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ. Στην αρχή ξεκίνησα κάπως λάθος, ζωγράφισα τον κάθε χαρακτήρα με μαρκαδόρο σε χαρτί Α4 και τον είχα απέναντι στον τοίχο, ταυτόχρονα έβαζα το πρόγραμμα να παίζει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα για πολύ ώρα, άκουγα και κοίταζα ταυτόχρονα αλλά προκοπή δεν έβλεπα. Γρήγορα απέρριψα αυτή την μέθοδο καθώς ο SV1UY μου μίλησε για την μέθοδο Koch την οποία και ακολούθησα στην υπόλοιπη εκμάθηση. Μπορώ να πω ότι τουλάχιστον σε μένα βοήθησε πολύ.

Το σημαντικότερο στην εκμάθηση του κώδικα είναι η ταχύτητα. Πρέπει να είναι σχετικά μεγάλη για τον μαθητευόμενο έτσι ώστε να μην δίνετε η δυνατότητα να μεταφράζει τον ήχο που ακούει σε τελείες και παύλες. Θα πρέπει να ακούει ένα συνεχόμενο ήχο και αυτόματα να τον μεταφράζει στον αντίστοιχο χαρακτήρα  χωρίς να προσπαθήσει να μετρήσει τελείες-παύλες. Για να επιτευχθεί αυτό η ταχύτητα θα πρέπει κατά πολλούς να είναι άνω των 10 wpm, κατά την γνώμη μου 15 wpm τουλάχιστον.

Η μέθοδος Koch είναι απλή και δημιουργεί τα κατάλληλα αντανακλαστικά ώστε αυτό που ακούμε να
μεταφράζεται αυτόματα σε χαρακτήρα. Στην αρχή εισάγουμε δύο χαρακτήρες και τους ακούμε για 5 λεπτά σημειώνοντας ταυτόχρονα τι ακούμε. Εκείνη την στιγμή προσπαθούμε να μην ακούμε τελείες και παύλες αλλά δύο διαφορετικούς ήχους όπου ο ένας είναι  πχ Α και ο άλλος Β.Στο τέλος της μετάδοσης διορθώνουμε αυτό που ακούσαμε και επαναλαμβάνουμε. Όταν το ποσοστό επιτυχίας είναι άνω του 90% είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε και τρίτο χαρακτήρα. Τότε ακούμε πλέον δύο γνωστούς ήχους και ένα άγνωστο που αντιστοιχεί στο νέο χαρακτήρα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι η επιτυχία στην λήψη να είναι άνω του 90%. Εισάγουμε τέταρτο χαρακτήρα  κ.ο.κ.

Στο CW PLAYER αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας Random- change, όπου μετά τα πρώτα 20 τυποποιημένα μαθήματα μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας.Στην επιλογή Numper of characters to generate= προτείνω το 100, δηλαδή θα μας δώσει 20 πεντάδες. Έτσι είναι πιο εύκολο το διόρθωμα και η αναγωγή του λάθους επί τοις εκατό.

Στην δική μου περίπτωση όταν έφτασα στους 7-8 χαρακτήρες αφαιρούσα κάποιους εκ περιτροπής έτσι ώστε στο χρόνο που είχα να ακούω περισσότερες  φορές τον νέο. Αυτό με βοήθησε αρκετά και μείωσε σημαντικά τον χρόνο εκμάθησης. Ένα σημαντικό λάθος που έκανα ήταν ότι αύξησα το διάστημα ανάμεσα στην λήψη των χαρακτήρων για να προλαβαίνω να γράφω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να "οπτικοποιώ" τον κώδικα μεταφράζοντας τον ήχο σε τελείες-παύλες και η πραγματική ταχύτητα από αρχική στο 15 να πέφτει πολύ κάτω των 10wpm πραγματική. Είναι σημαντικό να μην γίνει αυτό το λάθος. Στην επιλογή options-spacing between characters  του CW PLAYER θα πρέπει να είναι στο 1, οριακά στο 2 και ποτέ μεγαλύτερο.

Ένα άλλο λάθος που έκανα είναι το εξής, ξεκίνησα από τα δύσκολα προσπαθώντας να μάθω τους μεγαλύτερους χαρακτήρες αλλά και αυτούς που ταιριάζει κατά πολύ ο ήχος τους δηλαδή B με 6, J με 1, C με Y κλπ. Ήταν πολύ δύσκολο, αν ξεκινούσα πάλι τώρα ή θα έπιανα την αλφάβητο με την σειρά η θα διάλεγα ένα δύσκολο και ένα εύκολο χαρακτήρα εναλλάξ.

Πιστεύω ότι 30 λεπτά εκμάθηση την ημέρα είναι αρκετά και είναι ικανή στο πρώτο δίμηνο να αποφέρει καρπούς. Αν κάποιος βέβαια θέλει να δουλέψει περισσότερο ακόμα καλύτερα. Μην το φοβηθείτε και μην απογοητευτείτε, η χαρά που θα δώσει το κοπιάρισμα των πρώτων χαρακτήρων σωστά είναι μεγάλη και θα δώσει την ώθηση να συνεχίσετε.

Ένα χρήσιμο άρθρο που θα βοηθήσει είναι αυτό:
http://www.hfradio.org/koch_1.html

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτός είναι ο τρόπος που έμαθα εγώ, ίσως δεν είναι ο ενδεδειγμένος και να υπάρχουν καλύτεροι. Δεν έτυχε να παρακολουθήσω ποτέ μαθήματα από την ΕΕΡ η κάποια άλλη ένωση, όπου εκεί διδάσκουν επαγγελματίες Μαρκόνηδες και προφανώς γνωρίζουν περισσότερα από εμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που αναφέρω, είναι σημαντικό ώστε να ελαττωθούν τα προβλήματα στην εκμάθηση και να μειωθεί ο χρόνος της.

Περιμένω και τις δικές σας εμπειρίες στα σχόλια ή ακόμα καλύτερα σε μορφή άρθρου έτσι ώστε να παραμείνει και να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Update 19/4/2013
Μεταφέρω από τα σχόλια εδώ τα χρήσιμα Link που υπέδειξαν οι συνάδελφοι ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους.

http://www.qsl.net/ik0ygj/enu/

http://www.qsl.net/ik0ygj/enu/ZART_r20101008m.pdf

http://lcwo.net/

http://www.justlearnmorsecode.com/

e e

CW Fun


17 σχόλια:

The road less pedaled είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
The road less pedaled είπε...

Εύγε.

Να αναφέρω τις δικές μου σκέψεις:

Περί απλότητας και ευκολίας. Το CW είναι πάρα πολύ απλό, τόσο στην εκμάθησή του, όσο και αργότερα στην εφαρμογή του.

Είναι εύκολο ? Εύκολο νομίζω σημαίνει ότι κάτι είναι εφικτό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Υπό αυτή την έννοια, το CW δεν είναι εύκολο:

Όπως πολύ σωστά ανέφερες, 2 μήνες (για αρχή, μιας και η βελτίωση δεν σταματάει ποτέ !) είναι απαραίτητοι για να μάθει κανείς το αλφάβητο, αριθμούς και σημεία στίξης και να τα αναγνωρίζει χωρίς να παθαίνει πανικό ή να κουράζεται μετά το 1ο λεπτό λήψης. Η εκμάθηση λοιπόν δεν είναι μια υπόθεση μιας εβδομάδας ή ενός μήνα.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ο αρχάριος να πετάξει στα σκουπίδια ο,τι πίνακα έχει που δείχνει τον κώδικα με παύλες-τελείες ώστε να μην εκθέσει τα μάτια του και το μυαλό του σε έναν τρόπο "εκμάθησης" ο οποίος θα τον οδηγήσει αργότερα σε ένα ανυπέρβλητο πλατώ. Έπειτα είτε θα τα παρατήσει, ή θα πρέπει να ξεμάθει όσα έμαθε, για να μάθει μετά με τον σωστό τρόπο, μια διαδικασία ιδιαίτερα ενοχλητική η οποία θα πάρει πολύ χρόνο.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η αποστολή (TX) για την βελτίωση της λήψης. Οι Ρώσοι-Λευκορώσσοι δίνουν στους αρχάριους straight κλειδιά (και όχι paddles). Φυσικά η εξάσκηση στην αποστολή έχει νόημα όταν ξέρουμε τι στέλνουμε, δηλαδή είτε μας ελέγχει ένας δάσκαλος/πιο έμπειρος συνάδελφος, είτε κάποιο software. Με αυτό τον έλεγχο θα ξέρουμε ότι στέλνουμε σωστά το πχ H ή το S ή το 5 κι όχι απλώς ένα μάτσο τελείες και το spacing είναι σωστό, δηλαδή έστειλα πχ O και όχι TM.

Τέλος, εγώ ξεκίνησα με το Ham University αλλά μετά χρησιμοποίησα το www.justlearnmorsecode.com

Μια άλλη εξαιρετική (και δωρεάν) λύση, χωρίς εγκατάσταση προγραμμάτων είναι το www.lcwo.net η οποία απευθύνεται τόσο στον τελείως αρχάριο όσο και στον προχωρημένο.

Καλή αρχή.

CW Fun είπε...

Tnx Βίκυ για το συμπληρωμα οδηγίων,
όσον αφορά την αποστολή δυστυχώς είχα λάθος οδηγίες του στυλ δεν ακουμπάς χειριστήριο μέχρι να μάθεις με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα η "αποστολή" μου να είναι κατά πολύ υποδιαίστερη της "λήψης" μου.

Στην επόμενη ανάρτηση που θα αφορά την αποστολή κώδικα θα προσπαθήσω να αναλύσω όλα αυτά.
73

The road less pedaled είπε...

Αποστολή και λήψη πάνε πακέτο.

Κι εγώ δυστυχώς άκουγα και ακολουθούσα το ίδιο urban legend. Μέχρι που άρχισα (εξ'ανάγκης, λόγω HST αγώνων) ΤΧ προπόνηση και είδα το φως το αληθινό:

Τα λάθη μειώθηκαν κατά πολύ και η ταχύτητα λήψης ανέβηκε κατά 20cpm.
Κι όλα αυτά χωρίς προπόνηση RX, μόνο με TX.

Κάτι ξέρουν οι ανατολικοί που αφιερώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της προπόνησής τους σε TX.

The road less pedaled είπε...

(Συμπλήρωμα στο παραπάνω: το progress που περιγράφω αφορά προπόνηση σε ένα χρονικό πλαίσιο περίπου μιας εβδομάδας.)

CW Fun είπε...

Δυστυχώς δεν γνωρίζω γιατί επικρατεί αυτή η αντίληψη στην Ελλάδα. Ίσως απορρέει από σχολές ασυρματιστών όπου εκεί γινόταν διαφορετική μάθηση, με 8ωρα στο θρανίο και πολύμηνη εκπαίδευση, όπου σαφώς οι απαιτήσεις ήταν άλλες.

Βέβαια σε ερασιτεχνικό επίπεδο εμείς είναι πολύ δύσκολο να πιάσουμε τις επιδόσεις τους.

Εγώ με το MRX έκανα προπόνηση αποστολής και μπορώ να πω βοήθησε αρκετά.

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρωμένη και συστηματική δουλειά για την εκμάθηση cw (και όχι μόνο) έκανε ο Carlo Consoli, IK0YGJ και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ: http://www.qsl.net/ik0ygj/enu/ZART_r20101008m.pdf

Με την μέθοδο αυτή, που ονόμασε Zen and the Art of Radiotelegraphy, σαν βασικό εργαλείο χρησιμοποιεί το πρόγραμμα G4FON και σε 6 εβδομάδες υπόσχετε ότι θα είσαι “on air”. Δεν μένει όμως εκεί, συνεχίζει με μεθόδους αύξησης της ταχύτητας εκπομπής και λήψης και φτάνει να δίνει συμβουλές χρήσιμες όχι μόνο σε νέους αλλά και σε αυτούς που πιστεύουν ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Η δουλειά αυτή του Ιταλού συναδέλφου είναι πολύ αξιόλογη και αξίζει να την διαβάσει κανείς ολόκληρη. Στο site (http://www.qsl.net/ik0ygj/enu/)
του υπάρχει σε 4 γλώσσες.

Προσωπικά, αφού ξεκίνησα με εντελώς λάθος τρόπο να μαθαίνω cw, είχα την τύχη να λάβω ένα αντίγραφο του Zen and the Art of Radiotelegraphy από την Βίκυ SV2KBS το οποίο έβαλε τις προσπάθειες μου σε μια σειρά και με βοήθησε στο να προχωρήσω ταχύτερα και μεθοδικότερα.

ΟΑΑ

Efstathios Maliakis, SV5DKL είπε...

Παιδιά, θα σας παραθέσω την προσωπική μου γνώμη, χωρίς να έχω την απαίτηση να την αποδεχθείτε ή να την υιοθετήσετε.

Ο Κώδικας, όπως θέλω να αναφέρομαι σε αυτόν, δεν είναι απλά μια άλλη γλώσσα, όπως π.χ. τα σουαχίλι ή τα κορακίστικα και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κατά τέτοιο τρόπο, ειδικά οι νεότεροι που επιθυμούν να τον γνωρίσουν.

Είτε θέλεις να μάθεις να χρησιμοποιείς τον Κώδικα για την προσωπική σου ευχαρίστηση σε εναρμόνιση με το ραδιοερασιτεχνικό αντικείμενο, είτε απλά για να "την πεις" σε κάποιον/-ους digitalες, ex-SWs κτλ. Ειδάλλως, εν έτη 2013, δεν βρίσκω άλλο λόγο για να ασχοληθεί κανείς με τον Κώδικα. Ειλικρινά.

Εάν, λοιπόν, ανήκεις στη 2η κατηγορία, έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου και πολύτιμη φαιά ουσία, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις κι εσύ σε κάποιο chat room του Internet, αντί να κάνεις CW QSOs. Ή ακόμα χειρότερα, για να μην πει ο τρίτος ότι τα παράτησες, θα πιέζεσαι αγγαρειωδώς να κάνεις μερικά CW QSOs για να αποδείξεις ότι υπάρχεις ακόμα στην αντίθετη όχθη. Επαχθές το τελευταίο ...

Εάν όμως ανήκεις στην 1η κατηγορία, τότε γνωρίζεις ότι η σχέση με τον Κώδικα είναι πέρα για πέρα ΕΡΩΤΙΚΗ. Δεν γίνεται να κάνεις τον Κώδικα κτήμα σου, εάν δεν τον ερωτευθείς παράφορα, παίδες. Και όσον αφορά στις HST ταχύτητες, στις δυσαναλογίες χειρισμού με τα semis και στα QRS parties, αυτά έρχονται μόνα τους. Έχω ευχαριστηθεί αμέτρητα QSOs με τον ανταποκριτή να με ρωτάει εάν έχω straight κι αν θέλω να αλλάξουμε χειριστήριο κατά το QSO. Πετάς τότε το Scheunemann στην άκρη, και αρπάζεις το "φέρετρο" της Hi-Mound και στο τέλος του QSO δεν θέλεις να κάνεις άλλο QSO .. είσαι ήδη πλήρης. QRT / GN OMs, συνήθιζα να στέλνω τότε.

Πίσω στο θέμα, λοιπόν.
Η σχέση με τον Κώδικα, εξελίσσεται ακριβώς όπως με μια καινούρια γκόμενα. Πρέπει να δώσεις πολλά για να πάρεις κάτι πολύ λίγο, αλλά σιγά σιγά αυτό το πολύ λίγο αυξάνεται και τελικά ενδίδετε και οι δύο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με άλλο σχόλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι σωστή τακτική η εκμάθηση του Κώδικα με τελείες και παύλες. Όντως, ο Κώδικας είναι μουσική, μουσικοί φθόγγοι για την ακρίβεια, που κατάλληλα και συμμετρικά τοποθετημένοι συνθέτουν μια μελωδία. Αυτό που δεν είναι κακό κατά την εκμάθηση σε έναν αρχάριο είναι η πολλαπλή ομαδοποίηση σε εύκολες, συμμετρικές ομάδες. Εγώ με αυτή τη μέθοδο θυμάμαι πήγα στις εξετάσεις το ’94 με 100% σωστή λήψη στα 120 lpm, όταν η ταχύτητα χειρισμού εκεί ήταν μόλις 40 lpm. Και δεν το πέτυχα σε ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα, ούτε 3 μήνες. Σε επόμενο σχόλιο θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε αυτό.

Τέλος πάντων, μην τα πούμε όλα από την πρώτη φορά. Συγχαρητήρια για την έναυση του blog και φυσικά θα είμαι παρών σε όλα τα posts.

Κλείνοντας, θυμάμαι τον συγχωρεμένο DAV να μου λέει: "Ήμουν Κηφισίας στο Φάρο Ψυχικού στο φανάρι για να στρίψω προς Αγ. Φωτεινή, με ακουστικά ψείρες στα αυτιά και άκουγα τις ομάδες των 80 lpm, από την κασέτα της ΕΕΡ", (λίγο πριν τις εξετάσεις μας ήταν, θυμάμαι!), "ήμουν πρώτος στο φανάρι και κάποια στιγμή έρχεται ο μπάτσος στο τζάμι, μου κάνει νόημα και μου λέει είστε καλά, Κύριε; Μα ναι, γιατί ρωτάτε; Διότι έχει ανάψει πράσινο και όλοι πίσω σας κορνάρουν τόση ώρα !!"

Ο Ανδρέας ήταν πραγματικά τρελά ερωτευμένος με τον Κώδικα ...

CW Fun είπε...

Φυσικά και μιλάμε για την πρώτη κατηγορία. Στην δεύτερη κατηγορία πειράζουμε κανένα φίλο από το γκρουπέτο. (Που να μάθουν ότι σαν sv3 έχω 2-3000 qso σε digi!! θα με σκοτώσουν!)
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρόκειται περί ερωτικής σχέσης ανάμεσα στον ρ/ε και τον κώδικα!

Θυμάμαι κατά την διάρκεια της μάθησης μου που ήμουν σε κάποιο βουνό για vhf/p. Βρίσκω ένα beacon Ιταλικό και προσπαθώ να το ακούσω. Θα χρειάστηκαν πάνω από 20 φορές να ακούσω το μνμ του, μόλις κατάφερα και έβγαλα το διακριτικό του άρχισα να χοροπηδάω σαν ινδιάνος στο χορό της βροχής! Ευτυχώς δεν με έβλεπε κόσμος...

Επίσης δεν θα ξεχάσω το πρώτο cw qso, ήταν σε contest με έναν SP σταθμό, αφού τον άκουσα κάνα μισάωρο μετά έκανα προπόνηση αλλα 5 λεπτά τι θα του στείλω, εκεί να δεις πάρκισον το χέρι μου!!
73

CW Fun είπε...

Τα link σχετικά με την εκμάθηση τα μετέφερα στην ανάρτηση για καλύτερη πρόσβαση.
Αν υπάρξει κάτι άλλο θα κάνω ενημέρωση.

The road less pedaled είπε...

Diavasa to keimeno tou Stathi xthes, to perasa mia anagnosi molis tora kai thelo meta na to ksanadiavaso me tin isixia mou !
Respect !

Ανώνυμος είπε...

KAI Auto kaloooooooooooooooooooooooooo
Allaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ligo

Ανώνυμος είπε...

Στάθη είσαι άρχοντας!

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πρέπει να τον ερωτευτείς, τον Κώδικα!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διδασκαλίας.

Θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για ένα
"παιχνίδι με τα αυτιά", ένα ακουστικό
παιχνίδι...Όχι μάτια.

Προσωπική εμπειρία:
Στο πρώτο μου QSO, που κατάφερα με την ν-ιοστή να πάρω διακριτικό του καλούντα, όταν πήρα 5ΝΝ, έστειλα 5ΝΝ, μου χείρισε κάτι αλαμπουρνέζικα (με τη σημερινή πείρα μάλλον TU 73 κλπ.) και μετά ήθελα να ξεκινήσω το τσιγάρο!

Και όλα αυτά ενώ ήταν σε εξέλιξη διαγωνισμός.

Καλή αρχή και σιδεροκέφαλο το μπλογκ.

73 DE SV1OBY

CW Fun είπε...

Γεια σου Δημοσθένη,
καλώς όρισες!

Το MR γιατί το παράτησες;;;
Για βάλε αρχή πάλι.

Ανώνυμος είπε...

I do not understand anything

Jim είπε...

Καλησπερίζω την όμορφη παρέα,
θα σας πω και εγώ την σχέση μου με το CW που πιθανόν να βοηθήσει νέα παιδιά να ασχοληθούν. Για να πάρω το πτυχίο του ραδιοερασιτέχνη έδωσα δυο φορές εξετάσεις, την πρώτη, πρέπει να ήταν το 1984 κόπηκα πανηγυρικά στο CW. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ ώστε δεν ασχολήθηκα ξανά μέχρι που ένας παλιός καλός φίλος, ο SV1AIW, πέρασε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο και χαρακτηριστικό. Εκείνη την στιγμή το έβαλα σκοπό να μάθω CW Να τονίσω εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα PC με τα σχετικά προγράμματα εξάσκησης και βοηθήματα όπως σήμερα. Δεν θυμάμαι πως πέρα από τις κασέτες είχα βρει έναν ασυρματιστή του εμπορικού ναυτικού και μου έκανε ιδιαίτερα μαθήματα κάπου στην Ελευσίνα, στην συνέχεια είχα την τιμή και τύχη να παρακολουθήσω σεμινάρια στην Ε.Ε.Ρ. από τον Δημήτρη τον SV1NY. Στις επόμενες εξετάσεις πέρασα πανηγυρικά και μάλιστα μου φάνηκαν και πανεύκολα... Τι θέλω να πω, ότι δεν είναι δύσκολη η εκμάθηση του κώδικα, λίγο μουσικό αυτί να έχεις και όλα γίνονται. Επίσης από την προσωπική μου εμπειρία η μεγάλη ταχύτητα και τα αυτόματα χειριστήρια είναι χρήσιμα όπου είναι απαραίτητα, η χρήση του απλού κλειδιού, αν και φαίνεται ποιο εύκολη, απαιτεί αυξημένη δεξιοτεχνία να δίνεις σταθερό ρυθμό και μουσικότητα στον τρόπο που καλείς, έτσι η κλήση σου ακούγεται ευχάριστα και προσελκύει καλύτερα άλλους σταθμούς να σου απαντήσουν, δεν έχει σημασία αν δεν καλείς με 20 η 25 λέξεις το λεπτό, αλλά να ακούγεται ευχάριστα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την κλήση χωρίς χρονισμό. Στη μουσική ισχύει πρώτα ο ρυθμός και μετά η μελωδία, με τα μορς επειδή δεν αλλάζει ο τόνος του ήχου έχουμε να κάνουμε μόνο με τον ρυθμό. Φανταστείτε μια αντιστοιχία, τα γράμματα που στην ουσία δεν είναι τελείες και παύλες, αλλά ήχοι, σαν τις νότες στο πεντάγραμμο. Ορίζεις τον χρονισμό σου δηλ. την ταχύτητα που θα στείλεις, όπως στο πεντάγραμμο ορίζεις τον "μετρονόμο" πχ στους 60 χτύπους το λεπτό και προσπαθείς ο χρονισμός των χαρακτήρων που στέλνεις και τα κενά μεταξύ τους έτσι ώστε να έχουν μια μουσικότητα. Τα κενά μπορούν να παρομοιαστούν σαν τις παύσεις στο πεντάγραμμο. Δοκιμάστε και θα δείτε πόσοι σταθμοί θα σας καλούν για απάντηση. Ένα λάθος που είχα κάνει, είναι ότι κόλλησα για 20 χρόνια με το paddle και κάποια στιγμή είπα να θυμηθώ το απλό κλειδί... Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι είχα χάσει τον χρονισμό μου και χρειάστηκε να περάσει μια βδομάδα μέχρι να επανέλθω. Αν δεν υπάρχει λόγος η ταχύτητα εκπομπής μου είναι γύρω στις 15 με 17 λέξεις το λεπτό και αυτό επειδή θέλω να είμαι χαλαρός και επειδή μάλιστα είμαι και πολυλογάς ένα QSO μπορεί να τραβήξει πολλά λεπτά της ώρας... Επίσης όταν κάνεις συζήτηση πέρα από τα καθιερωμένα που ισχύουν σε ένα QSO και το αυτί τα πιάνει για πλάκα, έχουμε να κάνουμε με άγνωστο κείμενο, κάτι σαν το "πρίμα-βίστα" στην μουσική Ηi Ηi. Αν δεν πιάσεις ένα χαρακτήρα δεν το σκέφτεσαι αλλά προχωράς στο επόμενο και όταν πάρεις σειρά του ζητάς να το επαναλάβει στέλνοντας το ερωτηματικό! Δεν τρέχει τίποτα και ούτε χρειάζεται να αγχώνεσαι επειδή δεν μπορείς να ανεβάσεις ταχύτητα, το χόμπι μας κάνουμε, δεν ήμαστε σε κανένα καράβι που βουλιάζει και πρέπει να στείλουμε το στίγμα όσο γίνεται ποιο γρήγορα... Αυτά τα γράφω για τα νέα παιδιά που σκέπτονται να ασχοληθούν με το CW. Τελειώνοντας θα επισυνάψω ένα QSO που είχα με απλό κλειδί για να έχετε άμεση εικόνα με τα παραπάνω σχόλια...
Σημ. δεν είμαι μηχανή να έχω τον τέλειο χρονισμό και την ταχύτητα, αλλά πάντα προσπαθώ όσο γίνεται καλύτερα https://youtu.be/Dq4xmVdAFEM Πολλά 73 de SV8ANW / op: Dimitris

CW Fun είπε...

Καλημέρα Δημήτρη, πολύ ωραίες συμβουλές για νέους. Το θέμα είναι να θελήσουν να ασχοληθούν με τον κώδικα και όλα θα τα βρουν, είμαστε όλοι διαθέσιμοι να βοηθήσουμε.

Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία προτιμά τα νεοσύστατα ψηφιακά modes (FT8 κλπ) και δεν προσπαθεί για κάτι άλλο.

73 SV8GKE Μιχάλης