Ο εξωτερικός συνεργάτης (από τας Βερολίνας) του blog μεταδίδει...
Μόνο μια γυναίκα ξέρει να σου πει πως να σκοράρεις καλύτερα στο Morse Runner.
Η SV2KBS γράφει σε άπταιστα σερρέϊκα για το Morse Runner.
Το πρόγραμμα Morse Runner (MR από εδώ και πέρα) είναι ένα πρόγραμμα εξομοίωσης CW Contest με διάφορα modes, Single Call, Pile-up, WPX, HST. Ο δημιουργός του είναι ο Alex VE3NEA, επίσης δημιουργός του λαοφιλούς DX Atlas.
Πριν περάσουμε στην ουσία, να πω πως παρακάτω θα παρουσιάσω βασικά tricks που χρησιμοποιούνται από την συντριπτική πλειοψηφία των HST αθλητών καθώς και tips που γενικά έχω βρει πως δουλεύουν για μένα. Κάτι που δουλεύει για μένα, μπορεί να είναι η συνταγή της αποτυχίας ή της βαρεμάρας για κάποιον άλλον και το αντίστροφο. Επίσης να ξεκαθαρίσω πως το γεγονός ότι σκοράρω αξιοπρεπώς καλά δεν με καθιστά ειδική για το MR: ο καθένας πρέπει να βρει μόνος την συνταγή που ταιριάζει καλύτερα σε αυτόν. Το παρόν άρθρο θα είναι πληρέστερο με την κριτική, τον σχολιασμό και την παράθεση εμπειριών από άλλους. Άλλωστε κάπως έτσι κυλάει γενικώς η ζωή σε αυτά τα πράγματα: στην αρχή μιμούμαστε κάτι, στην συνέχεια επιλέγουμε τι θα μιμηθούμε και στο τέλος μπορούμε να πούμε την δική μας ιστορία, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο όλης αυτής της διαδικασίας.
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, το MR βγαίνει σε διάφορες γεύσεις και χρώματα. Εδώ θα γίνει λόγος για το MR HST mode.
Πχ ενδεικτικά το MR WPX mode, έχει τελείως διαφορετική τεχνική χειρισμού, τελείως διαφορετικό ακουστικό περιβάλλον (θόρυβος, μεταβλητός αριθμός callers από έναν έως εννέα !), τελείως διαφορετικό υπολογισμό τελικής βαθμολογίας (όπως λέει και το όνομα, κάθε prefix είναι multiplier), η ταχύτητα των callers είναι μεταβλητή & απρόβλεπτη (σε αντίθεση με το HST που είναι user defined) και φυσικά η διάρκεια είναι πολύ μεγαλύτερη (1 ώρα) κ.α.
Το MR HST που φιλοδοξώ να αναλύσω εδώ, δεν απευθύνεται στον αρχάριο χειριστή CW: τo pile-up αποτελείται από 4 callers σταθερά. Προτείνω στον αρχάριο χειριστή, να μην βασανιστεί (και απογοητευτεί) με το HST mode, αλλά να θεμελιώσει γερές βάσεις με το να προπονηθεί είτε με το Single Calls, είτε με το Pile-Up mode σεταρισμένο με χαμηλό Activity πχ 1-2 (Activity = μέσος όρος αριθμού callers) πριν προχωρήσει σε ένα pileup αποτελούμενο από 4 callers.
Επίσης όσοι έχουν πρόβλημα με την πληκτρολόγηση, θα δυσκολευτούν. Εννοώ πως πολλοί (κυρίως παλιοί) συνάδελφοι με καταπληκτικό αυτί δεν θα καταφέρουν ποτέ να σκοράρουν καλά στο MR αν δεν βελτιώσουν την ταχύτητα της πληκτρολόγησης τους, άσχετα αν ακούν πολύ καλά στα pile up.
Ανεξάρτητα με το αν κάποιος θέλει να πάει σε αγώνες HST, η προπόνηση με το Morse Runner θα τον βοηθήσει πάρα πολύ με το traffic των αληθινών pile ups στον αέρα. Το αυτί θα προπονηθεί στο να μπορεί να κάνει focus σε ένα σήμα, σε ένα pitch από το pile up και να μείνει εκεί, αποκωδικοποιώντας σωστά χωρίς να αποσυντονίζεται παρασυρόμενος τον υπόλοιπο χαμό.
- Το MR HST λοιπόν, σύμφωνα με τους κανονισμούς της IARU για τους διεθνείς αγώνες διαρκεί 10'. Ο αριθμός των callers, όπως ήδη αναφέρθηκε είναι πάντοτε 4 και η ταχύτητα με την οποία θα καλούν εξαρτάται από την ταχύτητα που έχουμε σεταρισμένη την στιγμή που βγαίνει ένας καινούριος caller. Συγκεκριμένα: αν έχω σεταρισμένη ταχύτητα πχ 35wpm κατά την έναρξη, οι 4 πρώτοι θα με καλούν όλοι με 35wpm. Αργότερα, όταν θα ολοκληρώνω κάποιο QSO και στείλω TU έχοντας σεταρισμένη την ταχύτητα (επί τούτου ή καταλάθος) στα πχ 50wpm, τότε ο καινούριος caller θα με καλεί στα 50wpm (ανεξάρτητα από την ταχύτητα των υπολοίπων 3). Επίσης, αν προσπαθώ να κοπιάρω κάποιον (ή περισσότερους) και με καλούν και δεν τα καταφέρνω, δηλαδή δεν στέλνω τίποτα και έχω σεταρισμένη την ταχύτητα πχ στα 60wpm, τότε αν σταματήσει κάποιος από αυτούς να με καλεί και τον αντικαταστήσει κάποιος καινούριος caller, ο καινούριος θα με καλεί στα 60wpm.
Tip 1: Ελέγχω πάντα την ταχύτητά μου. Δεν την αφήνω ποτέ στην τύχη και έχω 100% τον έλεγχό της.
Γιατί ? Επειδή αν μου ξεφύγει και με καλεί κάποιος πχ στα 120wpm και είναι δυνατός, τότε το run είναι (σχεδόν) χαμένο.
- Δεν τελειώσαμε με την ταχύτητα. Η επιλογή της σωστής ταχύτητας είναι καθοριστική. Εδώ ισχύει το "πηγαίνω αργά για να φτάσω γρήγορα". Τις περισσότερες φορές οι αρχάριοι στο MR τρέχουν πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Κάνουν λάθη και τελικά όλα κυλάνε αργά (και εκνευριστικά) διορθώνοντας τα λάθη τους. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε την ταχύτητα στην οποία κάνουμε τα λιγότερα λάθη. Σαφώς μπορούμε να κοπιάρουμε υψηλότερες ταχύτητες, αλλά το κλειδί στο MR είναι να τρέχουμε χωρίς λάθη. Ή μάλλον με τα λιγότερα δυνατόν λάθη.
Tip 2: Όπως σε κάθε τι, εφαρμόζουμε την αρχή του periodization, κάνοντας το μενού πλούσιο σε ποικιλία -δηλαδή είναι καλό να πειραματιζόμαστε με διάφορες ταχύτητες στην προπόνησή μας, γρήγορες και αργές, αλλά στον αγώνα, τρέχουμε με την ταχύτητα με την οποία κάνουμε τα λιγότερα λάθη. Σαφώς, αυτή η ταχύτητα είναι πάντοτε χαμηλότερη από την μέγιστη μας ταχύτητα κι επαναλαμβάνω: Η επιλογή της σωστής ταχύτητας είναι καθοριστική. Εδώ ισχύει το "πηγαίνω αργά για να φτάσω γρήγορα"
- Συνεχίζοντας με τα βασικά δηλαδή τους κανονισμούς, η χρήση του QSK απαγορεύεται. Γενικώς για να μην ασχοληθεί κανείς με ρύθμιση παραμέτρων και να έχει το κεφάλι του ήσυχο κατεβάζοντας το επίσημο πρόγραμμα, κλικ ΕΔΩ
Η εν λόγω έκδοση είναι η επίσημη κι όχι αυτή που είναι διαθέσιμη στην σελίδα του VE3NEA. Η μόνη διαφορά μεταξύ των εκδόσεων του Toni και του VE3NEA, είναι ότι το QSK δεν είναι επιλέξιμο και το Mon. Volume Level δεν είναι μεταβλητό, αλλά σταθερό.
Tip 3: Οι μοναδικές παράμετροι που επιτρέπεται να αλλάξουμε είναι το CW Pitch και CW Bandwidth. Πειραματιζόμαστε, βρίσκουμε ποιές μας ταιριάζουν και θυμόμαστε πάντα αυτές τις τιμές για την ημέρα των αγώνων. (πχ εγώ χρησιμοποιώ 650Hz και 600Hz).
- Το βασικό κόλπο εξοικονόμησης χρόνου που μεταφράζεται σε περισσότερα QSO = μεγαλύτερη βαθμολογία, είναι η χρήση των πλήκτρων PgUp και PgDn. Όπως και στον αέρα, χρησιμοποιούμε ειδικούς χαρακτήρες (πχ < και > στο N1MM) προκειμένου να αυξήσουμε την ταχύτητα ενός μέρους του macro (speed increment, πχ στέλνουμε 5ΝΝ πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα όπως το callsign του caller και το sequential number) έτσι και στο MR, χρησιμοποιούμε PgUp για να στείλουμε γρήγορα το 5NN 0nn (όπου n ο εκάστοτε αριθμός QSO) και PgDn για να επανέλθουμε στην ΣΩΣΤΗ μας (δες Tip 1) ταχύτητα.
Δηλαδή τα keystrokes είναι κάπως έτσι:
- (ακούμε έναν σταθμό, πχ SV1AAA)
- (πληκτρολογούμε το διακριτικό:) SV1AAA (όσο στέλνει το διακριτικό χτυπάμε:) [ENTER] (και κατευθείαν κολλάμε το δάχτυλό μας στο:) [PgUp] (και αν είμαστε αρκετά γρήγοροι, το report μας φεύγει με την maximum ταχύτητα, 120wpm)
- (ξεκινάει να μας απαντάει, κολλάμε το δάχτυλο μας στο:) [PgDn]
- (εξακολουθεί να μας απαντάει, έχουμε πλέον κατέβει στη ταχύτητά ΜΑΣ και είμαστε έτοιμοι να τον λογκάρουμε)
- (στέλνει NR πχ 002)
- (πληκτρολογούμε) 2 (και πατάμε):[ENTER]
Έτοιμο το QSΟ, πάμε για το επόμενο τεμάχιο !
Tip 4: Είναι απαραίτητο, εφόσον θέλουμε να αγωνιστούμε σε HST, να εξοικειωθούμε με τα πλήκτρα PgUp και PgDn. Μετακινούμαστε μεταξύ των πεδίων Call-RST-Nr. με το πλήκτρο [TAB]. Εναλλακτικά, αντί για [ENTER] χρησιμοποιείται εξίσου καλά και το [Insert]. Επίσης, πολλές αντί του backspace, είναι πολύ γρήγορο να χρησιμοποιούμε το [Delete]. Εξοικειωνόμαστε με όλα τα πλήκτρα.
- Κάναμε λάθος. Ή στείλαμε λάθος callsign. No problem.
Tip 5: Εφόσον είμαστε σίγουροι ποιός χαρακτήρας είναι λάθος, τον διορθώνουμε όσο αυτός στέλνει και στέλνουμε ΜΟΝΟ το διακριτικό του και TU. Δηλαδή τα keystrokes: F5 F3. Δεν χρειάζεται να στείλουμε ΠΑΛΙ report 5NN και να χάσουμε επιπλέον χρόνο.
- Σε αντίθεση με το MR WPX mode, όπου γίνεται ο χαμός και φωνάζουν όλοι μαζί άσχετα με τον ποιόν κάλεσες (όπως γίνεται και στον αέρα δηλαδή) στο MR HST θα απαντήσει κάποιος εφόσον το διακριτικό που στείλαμε έχει μέχρι και έναν μόνο χαρακτήρα λάθος. Πχ μας καλεί ο SV1AAA. Εμείς ακούμε και στέλνουμε πχ SV1ARR. Δεν θα απαντήσει. Αν στείλουμε SV1AAR, θα μας απαντήσει στέλνοντας πάλι το διακριτικό του έτσι ώστε να το διορθώσουμε.
Tip 6: Αν απαντήσουμε σε κάποιον και δεν μας απαντά κανείς, σημαίνει πως έχουμε τουλάχιστον 2 λάθη στο διακριτικό του. Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο pileup, σβήνουμε το αμφιλεγόμενο κομμάτι από το callsign και το στέλνουμε μισό (αλλά σωστό μισό) έτσι ώστε να πάρουμε τον caller.
- Εμπειρία είναι κάνω 100 φορές το ίδιο λάθος και μαθαίνω. Το MR έχει δυνατότητα ηχογράφησης: File -> Audio Recording Enabled (video recording είναι ακόμα καλύτερο). Για να διορθώσει κανείς τα λάθη του, είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίσει. Ακούγοντας λοιπόν τα run μας, γινόμαστε καλύτεροι. Ακούμε τα λάθη μας, ακούμε πράγματα που δεν ακούσαμε όσο τρέχαμε το run και γινόμαστε καλύτεροι.
Tip 7: Ηχογραφούμε τα run μας και τα ακούμε. Συμφιλιωνόμαστε με το γεγονός ότι ακόμα και οι πρωταθλητές ήταν κάποτε αρχάριοι και έκαναν (και κάνουν) λάθη όπως εμείς. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τους φτάσουμε ούτε σε ένα απόγευμα, ούτε σε μια βδομάδα. Μετρήσιμες αλλαγές στο CW γενικώς φαίνονται σε ορίζοντα μηνών. Το MR όπως και το CW, θέλει τον χρόνο του και το ταξίδι του.
Tip 8: (ψιλο-επανάληψη του #2) Κάνουμε προπόνηση με διάφορες ταχύτητες και διάρκειες. "Πειράζοντας" το αρχείο .ini μπορούμε να μεταβάλλουμε την διάρκεια του run (η τιμή είναι σε λεπτά. Πχ για 30' θέτουμε Duration=30). Είναι σημαντικό, όπως και σε κάθε άθλημα, να πειραματιζόμαστε με διάφορα είδη προπόνησης. Μεγάλη διάρκεια, χαμηλή ένταση, γρήγορα σπριντ με μικρή διάρκεια κλπ. Όταν η προπόνηση είναι σταθερά η ίδια και διαγράφουμε μια οριζόντια γραμμή δεν βοηθάμε και πολύ τον εαυτό μας να βελτιωθούμε. Παίζουμε με την ταχύτητα, παίζουμε με την διάρκεια, κατά βούληση και όρεξη.
Για ερωτήσεις, σχόλια, απορίες κλπ κλπ το μαγαζί διανυκτερεύει με πολλούς επιστημονικούς συνεργάτες στο παρόν ιστολόγιο.
Περιμένω προσθήκες από το γκρουπέτο.
Παρατήρηση CW Fun
Πιο μασημένη τροφή δεν γίνεται, ξεκινήστε προπόνηση γιατί φεύγει το λεωφορείο για Βουλγαρία!
Βίκυ ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
ee
4 σχόλια:
Όπως αναφέρει και η Βίκυ, όταν παίζουμε στην ταχύτητα που κάνουμε τα λιγότερα λάθη (ή καλύτερα, που ακούμε πιο καθαρά και σωστά μέσα στο pileup των 4 callers), εκεί θα κάνουμε το καλύτερο σκορ.
Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι με running speed 40wpm, αν κάνεις ένα 10λεπτο HST run χωρίς (ή το πολύ 1) λάθος, το σκορ μπορεί άνετα να είναι >3300 πόντους, που είναι αρκετά αξιοπρεπές.
Καλή προπόνηση στους καινούριους.
73
DKL
ψυχικη νοσος
Το MR είναι ένα φανταστικό εργαλείο, εμένα με βοήθησε πολύ για να βγω στον αέρα και ειδικά σε contest. Είναι ρεαλιστικό σχεδόν στο 100% και λέω σχεδόν γιατί αν δεν είχε το tip3 θα ήταν. Μπορεί οι πιο πολλοί στα contest να ανεβάζουμε 1-2 κλικ την ταχύτητα στο report, αλλά μέχρι τα 120 wpm έχει τεράστια διαφορά.
Εγώ προσωπικά έχω ασχοληθεί περισσότερο με το wpx mode και πολύ λιγότερο με το HST. Αυτό που έχω να προσθέσω και είναι άκρως ρεαλιστικό καθώς δουλεύετε και στην πραγματικότητα στα contests είναι το εξής:
Στο tip5 εκτός της περίπτωσης του λάθους που εξηγεί η Βίκυ υπάρχει και η περίπτωση να ακούσεις μέρος του διακριτικού λόγω του qrm, οπότε καλεί ο SV1AAA και ακούς μόνο ΑΑ. Πληκτρολογείς ΑΑ και δίνεις με enter report κατευθείαν αντί του ερωτηματικού, και την ωρα της απάντησης γράφεις το σωστό και πάλι με enter έχεις δώσει TU. Έχει εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος, και δεν σπας το pileup.
Στο wpx mode (δεν θυμάμαι αν το κάνει στο HST) έχω παρατηρήσει το εξής: Στέλνεις ΑΑ 5nn 001, κατά κανόνα θα σου απαντήσει SV1AAA 5nn 001 οπότε στέλνεις μόνο SV1AAA TU. Μερικές φορές όμως δεν στέλνει rpt αυτός αλλά το διακριτικό του δύο φορές, σε αυτή την περίπτωση του ξαναστέλνουμε SV1AAA 5nn 001 και κατευθείαν το δάχτυλο πάει στο F2 γιατί είναι 100% σίγουρο ότι αυτός θα στείλει NR? καρατσεκαρισμένο λέμεεε!
Επίσης στην περίπτωση που ακούμε ένα γράμμα μόνο από τον χαμό πχ Υ, αν δώσουμε ΥΥ? ή ΥΥ 5nn 001 συνήθως απαντάει πάλι αυτός που έχει το Υ στο διακριτικό του!
73
RR. Νομίζω πως το MR WPX θέλει κι αυτό μια παρουσίαση από μόνο του μιας και είναι πολύ διαφορετικό.
Ένα λάθος εντόπισα: στο Tip 3 έγραψα πως οι παράμετροι που αλλάζουν είναι δύο. Αυτό είναι λάθος. Μία μόνο παράμετρος αλλάζει, αυτή του CW Pitch. Το CW Bandwidth στο HST mode δεν αλλάζει, είναι σταθερό.
Δημοσίευση σχολίου