Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

SX5LA dxpedition Levitha.

Άλλη μία αποστολή της Ελληνικής ομάδας dx plus τελείωσε. Άλλη μία δύσκολη αποστολή. Αυτή την φορά πήγαμε στα Λέβιθα, ένα μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα. Η ομάδα αποτελούμενη από τους SV1JG, SV1GE, SV1RP, SV1GRM, SV1PMR, SV2FWV και SV8GKE συναντήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή 2/5/2014, όπου και θα γίνονταν η αναχώρηση. Απόντες οι SV1RC και SV1ME όπου σοβαροί προσωπικοί λόγοι δεν τους επέτρεψαν να ακολουθήσουν. Ο Αρπέας ήρθε!!Ο καλά εκπαιδευμένος σκύλος του Παντελής αντιλήφθηκε γρήγορα το κομμένο σωληνάκι φρένων στο αυτοκίνητο του και την γλύτωσε!!

Εν πλω για Λέρο
 Αναχώρηση από τον Πειραιά  στις 7:00μμ για Λέρο, άφιξη στις 4:30 τα ξημερώματα.Στην φωτογραφία η ομάδα απόντος του Αρπέα συντονίζει την επόμενη κίνηση εξόντωσης του Γιώργου!
 Καφές στο λιμάνι καθώς ήδη είχε αναβληθεί μέχρι νεωτέρας το προκαθορισμένο ραντεβού μας με το Ν/Γ 512 του Λιμενικού.Τελικά η αναχώρηση μας  από την Λέρο έγινε στις 12:00 χάνοντας ήδη μισή μέρα.

Ν/Γ 512, πριν την αναχώρηση για Λέβιθα


Μια αναμνηστική φωτογραφία κατά την διαδικασία  φόρτωσης του σκάφους. Ηθικόν ακμαιότατον καθώς ελπίζουμε  ότι το plan B θα επιφέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα....

Μάταιες οι ελπίδες μας..ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Αρπέα  Παντελής, ανακάλυψε την βόμβα στα ύφαλα του σκάφους και κατόπιν συνδρομής δύτη την γλύτωσε και πάλι το αφεντικό του!!
Δεν απογοητευόμαστε όμως, έχουμε άλλες 8 μέρες μπροστά μας!
Στα Λέβιθα φτάσαμε στις 1:30μμ του Σαββάτου 3/5. Στην προβλήτα μας περίμενε ο Αναστάσης Καμπόσος με το τρακτεράκι του για να μας βοηθήσει στην μεταφορά του εξοπλισμού καθώς και στην επιλογή του σημείου που θα στήναμε τον καταυλισμό. Ήδη έχουμε αργήσει και πρέπει στην διάρκεια της ημέρας να στήσουμε τις σκηνές μας, τουλάχιστον μία κεραία, ένα shack και το ΚΨΜ.
Αρχίζει το τρέξιμο, και τελικά καταφέρνουμε να στήσουμε μία spiderbeam 30-17-12 μέτρα , το ssb shack, όλες τις σκηνές και το χώρο συγκέντρωσης της ομάδας. Κάνουμε ότι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, του Αρπέα στο στήσιμο του καταυλισμού αλλά στην ουσία κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα από ότι λέει. Ο Γιώργος SV1RP αναλαμβάνει να στήσει την προσωπική του σκηνή και το ΚΨΜ. Με μια πρώτη ματιά όλα δείχνουν ότι είναι εντάξει, πέφτουμε για ύπνο και αρχίζει ο αέρας και η βροχή......Πραγματοποιούνται 359 επαφές!
Το πρωί που ξυπνήσαμε ήταν όλα όρθια, εκτός από το ΚΨΜ και την σκηνή του Γιώργου!!

Ήδη ο ένας σταθμός είναι στον "αέρα" από το απόγευμα του Σαββάτου. Κυριακή πρωί ξεκινάμε τις επιδιορθώσεις στις ζημιές, στήνουμε την δεύτερη spiderbeam για 20-17-15-12-10 μέτρα, την κάθετη των 40 μέτρων και το δεύτερο shack που θα φιλοξενούσε το CW και τα ψηφιακά. Από το μεσημέρι και μετά είμαστε σχεδόν έτοιμοι και έχει αρχίσει το pileup. Όλα πάνε καλά με δεδομένο ότι ο Αρπέας έχει πέσει σε τριήμερο κώμα ύστερα από το φραπεδάκι με χλωρίνη που του προσφέραμε!! (Plan C)
Η ομάδα αρχίζει και ζεσταίνεται,πραγματοποιώντας   2624 επαφές!

Δευτέρα πλέον 5/5, εκτός από τους πολύ ισχυρούς ανέμους (που κράτησαν όλες τις μέρες) τα πράγματα κυλούν ομαλά, στήνονται και τα δίπολα των 80-160 μέτρων καθώς και ο τρίτος σταθμός για το RTTY. Βέβαια μιας και δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση μετατράπηκε και αυτό σε CW σταθμό.Η Δευτέρα αποδείχτηκε η παραγωγικότερη μέρα με 4793 επαφές! Επικρατεί  απόλυτη ηρεμία και ομοψυχία, ο Αρπέας παραμένει ακόμα σε καταστολή. Όχι για πολύ όμως καθώς την Τρίτη ακούγεται μέσα από την σκηνή του μια κραυγή.... Ρε άσχετεεεεεεε #$%^&*κλπ κλπ.
Κοιταζόμαστε όλοι με απόγνωση, δεν είναι δυνατόν λέμε, για να γκρινιάζει ο Γιώργος θα έγινε καλά!!

Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας η οποία ομόφωνα αποφασίζει το plan D. Δωροδοκία του Παντελή με κινέζικα Noodles, ώστε μετά το πρόσταγμα "έλα μπαμπά του" να πηδήσει επάνω του και να του κόψει την καρωτίδα!! Όπως και έγινε, πήδησε επάνω του και άρχισε να τον φιλάει.....μας πούλησε ο  ευλογημένος κοπρόλυκος!!
Για την Τρίτη είχαμε στο log 3811 επαφές! Πολύ καλός ρυθμός λέμε μεταξύ μας.
Η γεννήτρια έχει αρχίσει τα προβλήματα με μεγάλες πτώσεις τάσεως, εκ των υστέρων ανακαλύψαμε ότι ο βενζινάς στην Λέρο είχε βάλει τα πάντα στα μπετόνια εκτός από.βενζίνη! Βγάζουμε off τον ενισχυτή που δουλεύαμε στο cw shack για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ενέργεια μέχρι τέλους, όπως και έγινε.

Τετάρτη  7/5 και ο δυνατός Νοτιάς που μας ταλαιπώρησε επιτέλους σταματά..... για να γυρίσει σε ισχυρό Βοριά που δεν σταμάτησε μέχρι την μέρα αναχώρησης μας.Ο αναρρωμένος πλέον Αρπέας αποφασίζει ότι το ΚΨΜ που είχα φτιάξει εγώ( μετά την δική του αποτυχία της πρώτης μέρας) δεν θα αντέξει στον ισχυρό Βοριά και βάζει τα χεράκια του για να το τροποποιήσει κατάλληλα. Ξημέρωμα της Πέμπτης μας βρίσκει με 3033 επαφές και ....άστεγους, το είχε κάνει πάλι το θαύμα του Γιώργος!!Δεν πάει άλλο, πρέπει να γίνει κάτι δραστικό για να τον ξεφορτωθούμε...στα γρήγορα λαμβάνεται η απόφαση για υλοποίηση του plan E. Βομβαρδισμός της σκηνής του Αρπέα την ώρα που κοιμάται. Για άλλη μια φορά εκείνο το ευλογημένο κοπρολυκάκι μας καταλαβαίνει και ενημερώνει το αφεντικό του. Ο RP αν και απόστρατος δείχνει ότι δεν έχει χάσει τον βαθμό ετοιμότητας του και λαμβάνοντας την "εκ του πρηνηδόν στάση" καταφέρνει να επιβιώσει!! Κάθε ελπίδα μας πλέον έχει χαθεί, θα τον έχουμε μαζί έως τον Πειραιά!!

Ήδη ανησυχούμε για την μείωση των επαφών και διαπιστώνουμε ότι κατά τις πρωινές ώρες 09:00-16:00 τοπική δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Σε αντίθεση με το απόγευμα και την νύχτα που επικρατεί  pileup. Αυτό το φαινόμενο συνεχίστηκε έως την ημέρα που φύγαμε. Προφανώς εργάσιμες ημέρες, ότι συνταξιούχος ήταν σπίτι είχε δουλευθεί το πρώτο τριήμερο.Επιτέλους καταφέρνουμε να στήσουμε μία κεραία 6 στοιχείων στα 2 μέτρα και άλλη μία 5 στοιχείων στα 6 μέτρα. Προκαθορισμένο ραντεβού στις 18:00 τοπική ώρα έφερε μόνο τον πανταχού παρών SV5DKL στο Log, το οποίο κλείνει την Πέμπτη με 2712 επαφές.

Παρασκευή 9/5 και οι πληροφορίες μιλούν για επιδείνωση καιρού με βροχές. Η ανησυχία είναι έντονη, και ζητάμε από τον μετεωρολόγο της ομάδας μία έγκυρη πρόγνωση...

εννοείτε βέβαια ότι έγινε το αντίθετο, και ένα καλό 9αρι Βορειοδυτικό μας τσάκισε, και η θερμοκρασία έπεσε και την βροχή την φάγαμε!! Το log έκλεισε με 2731 επαφές!

Ξημέρωμα Σαββάτου με βροχή και αέρα, και τα καλά νέα να έχουν ήδη φτάσει. Αναχώρηση το πρωί της Κυριακής στις 09:00, άρα χάνουμε το πλεονέκτημα να δουλέψουμε το Σάββατο όπου και αναμέναμε την μεγαλύτερη κίνηση. Αρχίζει σταδιακά η αποκαθήλωση κεραιών , πρώτα τα 6 και 2 μέτρα και μετά η warc spiderbeam. Τα δύο shack εξακολουθούν να δουλεύουν με τις υπόλοιπες κεραίες. Απόγευμα πλέον και κατεβαίνει και η δεύτερη spiderbeam, ενώ επιτέλους ο καιρός δείχνει σημάδια βελτίωσης. Παραμένει μόνο η κάθετη όπου γίνονται επαφές έως αργά την νύχτα. το log κλείνει με 2072 επαφές.

Κυριακή πρωί τρέχουμε να μαζέψουμε, σκηνές, ΚΨΜ, μηχανήματα κλπ, όπου με την ψυχή στο στόμα  καταφέρνουμε να φύγουμε στις 10:00 το πρωί. Φτάνουμε στην Λέρο εξαντλημένοι, φορτώνουμε αυτοκίνητα, πίνουμε καφέδες και περιμένουμε το βραδινό καράβι για Πειραιά. Επιστροφή στον πολιτισμό με κινητό και ίντερνετ πλέον;;!! Ίσως ήταν καλύτερα που για 9 μέρες δεν είχαμε τίποτα από αυτά...

Ο εξοπλισμός της ομάδας ήταν...
SSB Shack...kenwood 480 200 watts
CW Shack...kenwood 480 100 watts  συν PA 500 Watts για τις δύο πρώτες μέρες.
RTTY Shack kenwood 2000 100 watts
Κεραίες    spiderbeam 20-17-15-12-10 μέτρα, spiderbeam 30-17-12 μέτρα, κάθετη λ/4 40 μέτρα, δίπολα για 80-160 μέτρα.
Τροφοδοσία από μια Honda γεννήτρια 3,5kva.

Σύνολο επαφών 22135 με 13750 στο cw, 8166  στο ssb και 219 στο rtty

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό..Αναχώρηση από Λέρο
SSB-CW SHACK
Μεταφορική Αναστάσης

SV8GKE - SV2FWVΚΨΜ

ΚΨΜ..με λίγη φαντασία!!
SSB SHACK

Από μικρός ήθελε να γίνει τσοπάνης
Αχχχ γεράματα

SV1JG - SV1GRM
SV1JG

Φάρος
Φασολάς!!

SV8GKE-SV1JG
Σειρήνες στο Αιγαίο

Briefing

Τι στοχασμός είναι αυτός!!
Εν Πλω
SV1RP.....YO MAN !!
Στα μαρμαρένια αλώνια!


SV1GRM


SV1PMR
SV1GE

ANTENNAS- CAMP
SV1JG


SHACK CW
SV1PMR-SV2FWV
SV2FWVΝ/Γ 512 Λέβιθα
e e
CW Fun

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια τέτοιες αποστολές από Έλληνες ραδιοερασιτέχνες μας κάνουν υπερήφανους για το hobby που έχουμε επιλέξει 73 e e

stiv είπε...

Mprabo paidia... poly kalo an kai den mporesa na sas doylepso logo ypoxreoseon
73 de SV7BVM

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σας.

ΟΑΑ

CW Fun είπε...

Όντως Κώστα, 10 μέρες με τον Αρπέα θέλει πολύ κουράγιο για να αντέξεις!!
Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια όλους σας.

SV4PBH Manos είπε...

GKEκα στην επόμενη dx-pendition θα σου κάνω δώρο αδιάβροχο και γαλότσες... Τι είναι και αυτό... όπου πάτε να σας κυνηγάνε οι βροχές;

Χαίρομαι που γυρίσατε γεροί και με πολλές επαφές στο log σας.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να σας κάνω σε καμία μπάντα... Οι κεραίες που είχα διαθέσιμες δεν συντόνιζαν όπου και όταν τις ήθελα...

Την επόμενη φορά!

73 de SV4PBH

Γκιώνης είπε...

Ευτυχώς ήταν ο Παντελής και φαγατε καμια κονσέρβα της προκοπής.

Γκιώνης

CW Fun είπε...

Ναι με τον κοπρόλυκο, όλα τα έτρωγε Μήτσο!!

Μάνο άστα να πάνε, μας μούρλανε ο αέρας, ακόμα σφυρίζουν τα αυτιά μου. Να φανταστείς το κοπάνημα της σκηνής έκανε qrm και δεν μπορούσαμε να ακούσουμε!!